De Belgische kust

België heeft een uitgestrekte kustlijn met heel veel badplaatsen. Als we aan een uitstap naar zee denken, komen de grotere steden zoals Oostende en Knokke eerst in onze gedachten. Deze zijn vaak (vrij) druk en vooral op toeristen gericht. Een uitstapje naar een kleinere plek heeft zeker ook zijn charme en je kan er eigenlijk dezelfde dingen doen als in een grote badstad.
Want geef nu toe, waarvoor gaan we naar de kust? Om aan het strand te zitten, verfrissing te zoeken in het water van de zee, lekker te eten, misschien wel met een gocart te rijden en een ijsje te smullen.
Wij vergeleken enkele badplaatsen en gingen uiteindelijk met ons gezin naar Oostduinkerke, heel prijsvriendelijk en we hadden een heerlijke dag!

We bezochten er het NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum, een museum over de Vlaamse vissersfamilies, de IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. We vonden het héél interessant om een inkijk te krijgen in hun manier van leven en het was zeker een geslaagd bezoek!
Voor de inkom betaal je €7, jongeren van 7 tot 18 jaar en studenten betalen €2. Er is ook een familieticket (2 volwassenen & kinderen) beschikbaar aan €15. Jarigen worden verwend met een gratis bezoek en elke eerste zaterdag van de maand geeft het museum gratis toegang aan iedereen!
Maar het leukste is dat je als leerkracht altijd gratis binnen mag op vertoon van je lerarenkaart!
Naast het museum vind je Estaminet de peerdevisscher, dit is de museumherberg van het Navigomuseum. De uitbaters van het leuke volkscafeetje zijn zelf afkomstig uit een paardenvissersfamilie en je kan er heerlijke garnaalkroketjes eten! 

Oostduinkerke staat gekend voor zijn paardenvissers en na wat opzoekwerk kwam ik te weten dat de paardenvissers die dag kort na de middag aan het strand zouden komen met hun paarden. Het is echt imposant om die stoet grote boerenpaarden met hun paardenvissers in geel pak te zien.

Aan het strand huurden we een gocart voor 2 personen en gingen er de straten achter de dijk onveilig mee maken, we hadden echt veel plezier! Zeker omdat we Lewis in het kinderzitje vooraan de gocart hadden gepropt! 😂
Er zijn 3 verhuurders van fietsen en gocarts op de dijk, ze hebben onderling prijsafspraken gemaakt, dus je betaalt bij allemaal even veel. Wij betaalden 11€ voor 30 minuten.

’s Middags gingen we broodjes eten bij Hotel Rewind, een mooi gerenoveerd hotel met een strakke look. We werden er echt verwend en betaalden slechts 2€ voor een broodje met beleg. We willen hier zeker wel eens komen verblijven!

We gingen ook iets drinken in de strandbar van brasserie ’t Zand. Heerlijk met de voeten in het zand en onze neus in de zon. Er zijn zelfs hoekjes voorzien waar de kids in het zand kunnen spelen!

Wil je toch naar een andere badplaats? Dit zijn enkele andere leuke activiteiten aan de kust en wat ze kosten:

Blankenberge: Sea life: Online tickets vanaf 3 jaar 15,50€ per persoon, na 15u 12€, na 16u 10€, gratis met de lerarenkaart, goedkopere tickets via Tripper. Een familieticket kost 41,50€

Zeebrugge: Seafront: Tickets 13,50€, -12 jaar 9,50€, korting met de lerarenkaart 9€ ipv 13,50€

Oostende: Fort Napoleon: Volwassene: €9, Kind (6-12 jaar): €7, Kind (-6 jaar): gratis, 2€ korting met de lerarenkaart

De prijzen in dit artikel zijn gebaseerd op het seizoen 2020

Dank aan Carline Vandercruyssen voor de mooie gezinsfoto’s!