De Belgische Ardennen🏕

Half september werd een laatste mooi nazomerweekend voorspeld, ideaal dus om er nog eens op uit te trekken met Rappie, onze vintage vouwcaravan! We haakten hem aan de auto en reden richting de Ardennen. Meer bepaald naar Cugnon.
“Cug watte” hoor ik jullie nu denken?! Cugnon is een klein plekje aan de Semois dat we héél lang geleden (Guss was toen pas 1,5 jaar) toevallig leerden kennen. Het is een deelgemeente van Bertrix en ligt op ongeveer 20 km verwijderd van Bouillon. We ontdekten er Camping Saint Remacle, een camping aan het water en besloten er zeker ooit eens te gaan kamperen. We deden dit in 2013 al eens en het beviel ons zo, dat we hem bewaarden bij onze favorietjes. Je staat er met je tent naast het water en de rust die je er vindt is onbeschrijflijk! We vertrokken meteen na schooltijd en kwamen er toe rond 19u. Snel de caravan opzetten en dan kon het genieten beginnen!

Zaterdag vertrokken we naar Rochehaut om daar de “laddertjeswandeling”, beter gekend als “la promenade des échelles”, in de vallei van de Semois te maken. De tocht is op sommige stukken echt pittig en we hebben hier en daar moeten klimmen en klauteren. Maar het was een heel leuke ervaring! Enkele mensen waarschuwden ons voor het gevaar en de moeilijkheidsgraad van deze wandeling. Aan het begin van het parcours kwamen we zelfs een bordje tegen met de vermelding: “Gevaarlijke wandeling af te raden aan gevoelige personen”. 😮
De wandeling van de ladders (les échelles) heeft nummer 43 en het parcours staat overal mooi aangeduid met een rode pijl en 2 rode bollen. Je maakt een grote lus van ongeveer 5 km en doet daar ongeveer 3 uur over. Het is heel belangrijk in welke richting je de wandeling maakt. Je moet ze zo maken dat je eerst naar het water afdaalt en daarna via de laddertjes naar boven klimt, zo is de tocht het mooiste! Als je van de kerk van Rochehaut komt, moet je rechtdoor gaan over een heuvel en dan het bos in. Onderweg naar beneden word je getrakteerd op enkele fantastische uitzichten!
Wij stopten beneden bij de Semois en aten er onze lunch op, genietend van het geluid van het kabbelende water. Daarna kwam pas het moeilijkste deel, een hele klim door ladders en over boomwortels.
Is deze wandeling te doen met kids? Ja zeker als ze al wat wandelervaring hebben. Ik zou het niet doen met kinderen die dit niet gewoon zijn!

Na de laddertjeswandeling reden we naar Lafôret om de “Pont de Claies” te bewonderen. Deze 80-meter lange brug die Vresse en Laforêt verbindt, werd gebouwd zodat de tabaksplanters via de brug naar hun vruchtbare velden langs de oevers van de rivier konden geraken. Ze wordt elk jaar rond half juni opgebouwd uit 75 gevlochten panelen van berken-en hazelaartakken. De brug wordt enkel geplaatst als de weersomstandigheden gunstig zijn en bij lage waterstand, want de pijlers rusten op de rivierbedding. Op het einde van de zomer wordt ze weer afgebroken, we hadden dus geluk dat ze er nog was!

De laatste stop voor de dag was “Le tombeau du Géant” of “het graf van de reus”. Een prachtig panoramapunt dat zelfs geklasseerd is als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië!
We waren er vroeger al eens geweest en toen was het wat zoeken, maar nu is er een hele parking aangelegd en staat het punt duidelijk aangegeven. De naam komt van de legende van een (heel grote) Gallische held die weigerde zich gevangen te laten nemen door de Romeinen. Hij gooide zich liever van de rots “Rocher des Gattes” dan te sterven in het arena van het Colosseum. De dag na zijn dood werd zijn lichaam gevonden en werd hij begraven op de top van de heuvel. En zo lijkt het alsof er op deze plek echt een reus rust! Van aan dit punt vertrekken verschillende wandelingen die zeker ook de moeite zijn, wij hadden er jammer genoeg geen tijd voor, we bewaren deze voor een volgend bezoek! 😉

We genoten nog de hele zondag van de campingplaats, de Semois en de rustige omgeving. Wil je hier ook een keertje heen, dan kunnen we camping Saint-Remacle zeker aanraden! We betaalden slechts 46€ voor 2 nachten voor ons 4! Het sanitair is basis, maar proper en je mag er ’s avonds in de aanwezige vuurkorven een houtvuur maken, altijd gezellig!

Heb je nog vragen over ons weekend in Cugnon? Stuur ons gerust een berichtje! En mocht je er ook eens heen willen, Bouillon is ook zeker de moeite om te bezoeken en er met een pedalo te varen op het water! 😊