Portugal – Algarve🏖

Op zondag 27 november 2019 vertrokken we vol verwachting naar de luchthaven van Rotterdam voor een vlucht naar Portugal. Ik had thuis al enkele dingen bekeken, maar eigenlijk wou ik het deze keer wat over mij laten komen en op verkenning gaan zonder al te veel gezien te hebben op voorhand.

Albufeira

Albufeira is het stadje waar we verbleven in Portugal. Het is gebouwd tegen een heuvel en van op het terras van ons appartement in het Cerro Mar Atlantico complex hadden we een geweldig uitzicht over de baai! Let wel op, je moet goed te been zijn om de wandeling naar beneden en terug naar boven te maken langs de trappen. Voor ons was het helemaal geen probleem en de jongens maakten er een sport van om als eerste beneden en daarna terug boven te zijn! 😄
Er zijn meerdere buitenzwembaden in het complex en een binnenzwembad, wat goed van pas kwam de eerste dagen toen het nog zo warm niet was. Op loopafstand waren enkele supermarkten.


Albufeira bestaat uit een oud gedeelte met kleine straatjes, gezellige terrasjes, kleine winkeltjes en restaurantjes in een levendig centrum. Via een tunnel kom je uit bij het zandstrand. Als je nog wat verder uit het centrum weg gaat, vind je “de Strip”, de uitgaansstraat van de badplaats. Wij gingen er niet naartoe met de kinderen, maar passeerden er wel toen we terug naar ons appartement reden. Ga over de heuvel en je komt bij een nieuwer gedeelte met een jachthaven en kleurrijke appartementsblokken.

De kust van de Algarve

We huurden online via Autoeurope een Fiat 500 bij het kantoor van Guerin. Toen we daar aankwamen zagen we een cabriootje voor de deur staan. Voor 5€ meer konden we die huren. De keuze was snel gemaakt en we hebben het ons niet beklaagd! 😁

Silves

We wilden met de wagen meteen naar het verste punt in Sagres rijden, maar maakten toch eerst nog een tussenstop in Silves, een klein stadje wat meer in het binnenland. Silves was tijdens de Arabische bezetting de hoofdstad van de Algarve. Hieraan heeft de stad zijn herenhuizen en zijn rode kasteel te danken dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Het kasteel van Silves wordt beschouwd als het mooiste islamitische militaire bouwwerk in Portugal en het is ook het grootste van de Algarve. De torens en de vestigingsmuren zijn gebouwd op de heuvel van de Serra de Monchique om het grondgebied beter te kunnen verdedigen. Tip: je kan er heel goedkoop een broodje eten en een verse fruitsap drinken! 😋

Sagres

De volgende stop was aan Ponta de Sagres, een waar surfersparadijs! We stopten op een hoge klif en keken hoe de surfers op hun surfplanken in het water lagen te wachten op de volgende golf.

We reden nog een stukje verder naar de vuurtoren Cabo de São Vicente. Die is gebouwd op de restanten van een oude tempel en een klooster uit de zestiende eeuw. Hij markeert ook het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa. De kliffen zijn er zo’n 75 meter hoog, wel imposant om er te staan!

Lagos

In het terugkeren stopten we bij Ponta da Piedade vlak bij Lagos, een bruisende kustplaats in de zomer en een rustig dorpje in de winter. We parkeerden de auto bij de vuurtoren en wandelden op de houten paden een stuk terug langs de kust.
De kans is groot dat je deze mooie plek wel al eens voorbij zien komen hebt in een reisgids of op social media. Dit stuk van de kustlijn wordt dan ook “het mooiste stukje van de Algarve” genoemd. Het bestaat uit een indrukwekkende verzameling van grotten en steile rotsen, allemaal uitgesleten door erosie en de tand des tijds. Het contrast van het blauwe zeewater en de okerkleurige kalksteen is geweldig mooi! 😍

Stranden die een bezoek waard zijn!

Praia do Vau

Dit is een geweldig mooi zandstrand met links en rechts van het strand kliffen en grotten.

Praia Do Carvoeiro en Algar Seco

Dit vrij kleine strand ligt aan het visserdorpje Carvoeiro. Het zijn niet enkel de gekleurde vissersbootjes en de huisjes, maar vooral de kliffen rond Carvoeiro die deze plek speciaal maken. Net buiten het dorpje vind je Algar Seco, bestaande uit verschillende rotsmassa’s die door het water zijn gevormd. Via een 134 treden tellende trap kan je de bijhorende grotten bereiken. Wij vonden het alvast heel imposant om in dat “maanlandschap” rond te lopen!

Praia Da Marinha

Een strand dat je zeker niet mag missen bij het verkennen van de Algarve is Praia da Marinha. Het ligt in de buurt van Lagoa en is gekend voor de mooie uitzichten en de grot van Benagil. De afgelopen jaren is Praia da Marinha meerdere malen uitgeroepen tot één van de tien mooiste stranden in Europa en één van de honderd mooiste stranden in de wereld. Het strand wordt omgeven door steile rotsen en kliffen. Je kan het bereiken door een lange trap naar beneden te nemen, maar de kliffen waren voor ons het hoogtepunt hier!

Praia do Barranco das Belharucas en Praia dos Olhos de Água

Het strand Praia do Barranco das Belharucas ligt in het uiterste oosten van het strand Praia da Falésia. Het heeft zijn naam gekregen omdat de ‘abelharuca’, een bepaalde vogel, er broedt. Het strand wordt door rotsen van Praia dos Olhos de Água gescheiden. De Olhos de Água zijn zoetwaterbronnen die tussen de rotsen van het strand ontspringen. Tijdens laagwater kan je ze te voet over steken en zie je het water naar boven borrelen in het zand.

Lekkere restaurants

In Lagos gingen we een hapje eten in Ol Bastards. Het was lekker en gezellig! Meer moet dat niet zijn! 😉

Als je graag eens lekker Indisch gaat eten, kan je dat in Indian Taj in het centrum van Albufeira.

Voor een heerlijke kreeft of visgerechten, moet je gewoon in A Lagosteira zijn. Het is wat aan de duurdere kant, maar enorm lekker! 😋

Veel plezier in de Algarve!
Voor meer foto’s van onze reis, neem een kijkje op mijn Instagram pagina @cakesreisjes en voor vragen, stuur me gerust een berichtje! 😊